Vilken soppa!

Pumparätter så här års kan smaka riktigt tråkigt. Bara för att det är Halloween eller Allhelgona måste man inte äta taskig pumpa.  Man kan faktiskt äta en av de riktigt goda rätterna.

Rostad Pumpasoppa

Köp en Butternut pumpa på ca kilot. Strunta helt i att vissa kallar den Butternut squash, det är inte en squash det är en pumpa. Vissa har det bara lite svårt med språket.

Sätt ugnen på ca 200-175 grader, dela pumpan i två halvor (på längden), ta ur kärnorna och det trådiga, spara kärnorna till senare. Lägg pumpan i ugnssäker form och pensla snittytorna med lite olivolja. Lägg även en hel vitlök bredvid. Rosta allt i ugnen ca 45 minuter, pumpan skall vara riktigt mjuk när den är klar.

Samtidigt finhackar du två gula lökar och en chili, fräser det  i lite olja i en kastrull på minst 2,5 liter. Löken kan bytas mot schalottenlök och chilin kan minskas eller ökas efter din egen smak. När löken blivit blank och lite genomskinlig (den ska inte brynas) häller du i en skvätt vitt vin 1 – 2,5 dl och låter alkoholen fräsa av .
Tillsätt lite buljong, gärna en riktig kycklingbuljong (välj grönsaksbuljong för vegetarianer), se till att det är en utan glutamat (står ibland E 621 eller mononatriumglutamat) hälsokosten har två mycket bra varianter.
Det räcker med ca 4 dl buljong nu, vill du ha tunnare soppa kan du späda med mer buljong på slutet.

När pumpan är färdig och hunnit svalna lite, gröper du ur skalen med en sked och lägger allt pumpakött i kastrullen, tillsätt flingsalt/havssalt och nymalen svartpeppar. Kläm ut allt det mjuka ur vitlökens klyftor och lägg i kastrullen. Låt det puttra en stund, rör då och då så det inte fastnar i botten.
Nu är det dax att mixa soppan, stavmixer eller vanlig mixer fungerar bra. Efter mixningen tillsätt 1-2 dl grädde (inte någon lättvariant), smaka av, krydda mer om du vill. Är det lite starkt kan du späda med mer buljong eller grädde.

Till det här kan du servera lite olika saker, allt beror på vad du gillar:
Smörstekta kantareller är gott och lite fintärnat syrligt äpple till det är smaskens. Eventuellt kan du till och med hälla i ½ till 1 deciliter Calvados i soppan.
Några chips av parmaskinka och kanske lite smulad fårost.
De rengjorda pumpakärnorna kan rostas i lite olja tills de ”poppar”, salta lätt och strö dem över soppan.
Vill du ha mer hetta, finhacka lite chili och strö över den färdiga tallriken.
Naturligtvis ett gott bröd, gärna ett hårt bröd eller ett äkta surdegsbröd (inte snabbköpets bake-off variant).

Sedan är det bara att äta och njuta.
Vad du ska dricka till får du välja själv, vin eller vatten fungerar bäst.

Blir det soppa över går det utmärkt att spara i kylskåpet och värma dagen därpå, den blir nästan ännu godare av det.

/T

Annonser

2 thoughts on “Vilken soppa!”

  1. Hej Thorgun!

    Mycket trevlig och mysig blogg – den bokmärkes genast!

    Jag aktar mig också för glutamat och varnar gärna de i min omgivning. Glutamat förtäcks ofta som JÄSTEXTRAKT numera, sedan tillverkarna har förstått att konsumenterna undviker E621-625. Tyvärr föll då min BioFood-buljong bort, som jag trodde var ‘ren’. Suck.
    Men här i bloggen fick jag minsann tips om att gå till hälsokosten – vad bra! Hoppas att jag hittar en snäll variant där! 😀 Tack för tipset!

    Gilla

  2. Kul att du tittade in, jodå hos hälsokosten ska det finnas minst två bra buljonger, en är helvegetarisk.
    Tror inte det finns någon industrimat som går att äta, varje förpackning jag läser på innehåller skräp och gifter. Tur att man inte hatar köket ;).
    Välkommen tillbaka, på ett nattligt besök

    Gilla

Kommentarer inaktiverade.