Jul te och Masala Chai

Äntligen har årets jul-teer kommit.
Tre olika sorter, alla hand-blandade med riktiga kryddor och örter.
Vi använder inte några konstgjorda aromer eller smakämnen, här är det bara äkta vara.

Först har vi förra årets bästa te, Jul-Mums Te 100gr för 55:-
Ett rött rooibos med torkat äpple, blå malva, kanelstång, äkta vaniljstång och äkta Iransk saffran
Underbar smak och doft, man fantiserar gärna om Gotländsk saffranspannkaka eller Äppelkaka med vaniljsås. Du kan även dricka det som Masala Chai.

Sedan kommer en annan favorit,  Rött Glögg-Te 100gr för 50:-
Det innehåller Rött Rooibos, hackade russin, kanelstång, torkad ingefära, nejlika, kardemumma och pomerans.
Samma goda smaker som tidigare år. Du kan även dricka det som Masala Chai.

Sist men inte minst har vi Black Hot Nepal 100gr för 50:-
Det är ett te som är skapat för att drickas som Masala Chai, och du får en liten Chai-skola här nedanför. Iden och inspirationen kommer från sonens Nepal-resa, där dricks detta varje morgon och är viktigare än alla våra caffe-latte. Innehåller Svart Assam-te, ingefära, kanelstång, nejlika, kardemumma, apelsinblad, apelsinskal, stjärnanis, svartpeppar, kryddpeppar, rosepeppar och lite chili.

Samtliga teer kommer att finnas i Jul-Shoppen hos Stjärnstoft, du kan beställa dem där eller direkt här i bloggen om du vill.

Chai-te, Masala Chai, Chai-latte

Vad är det?
Ett vuxnare alternative till varm choklad.

Chai betyder Te på bl.a. Hindi och Punjabi, Chai-te är alltså te-te, men vi västerlänningar gillar ju att svänga oss med ord vi inte förstår.

Masala Chai betyder kryddat svart te kokt på mjölk och sötat med socker. Varje familj med aktning har sin egen kryddblandning och sin egen åsikt om hur länge det ska kokas och vilken mjölk som ska användas, ko, get, buffel eller jak.

Chai-Latte är ett påhitt bara för att det ska låta modernt och ”inne”, felaktigt tillagat och med smaksatt sirap istället för riktiga kryddor.

Så, hur gör man då?
Ta ett te med riktig kryddblandning, det kan vara ett svart Assam, ett rött Rooibos eller grönt Gunpowder. Ibland görs det även på vitt te.
Lägg 3 – 5 msk i en kastrull tillsammans med ca 3 dl vatten, låt det koka upp, ta genast bort från plattan och lägg på locket, låt det dra i ca 5 minuter.
Tillsätt sedan 6 – 9 dl fet mjölk, låt det koka upp igen, lägg på locket och ta av från plattan, låt det dra i ca 5 min. Hinner det bli för kallt, värm upp det igen före serveringen.
Sila upp i stora koppar och söta med råsocker, strunta inte i det, det här teet SKA sötas. Andas in ångorna och smaka.

Stora variationsmöjligheter
Du kan ta mer eller mindre av teblandningen, koka det eller låta det dra kortare eller längre tid, allt beror på hur starkt eller svagt du vill göra det. Vissa kokar te, vatten och mjölk i 10-15 minuter, andra tycker att det blir aldeles för starkt och beskt. Du måste pröva dig fram till vad som passar din smak.
Du kan ändra vatten/mjölk-blandningen till att bli 50/50, men ta INTE lättmjölk den kan inte bära smakerna rätt.
Du kan spara 1-2 dl mjölk som du värmer efteråt i egen kastrull och vispar eller skummar, toppa te-muggarna med detta och pudra lite finmald kanel eller kardemumma över.
Eller varför inte lyxa till det ordentligt med en klick vispgrädde överst, en underbar dryck efter en kylig höst eller vinterpromenad. Ett mycket bra alternativ till den varma chokladen.

Masala Chai kan även kylas ned och serveras isande kall en het sommardag, kanske toppad med vaniljglass.

Experimentera mera, ingenting är fel, bara Du tycker det är gott.

/T

6 reaktioner till “Jul te och Masala Chai”

Kommentarer inaktiverade.