Familjesilvret

Förra veckan tipsade jag om hur man putsar kopparen med hjälp av rabarber, men jag glömde alldeles bort Familjesilvret. Inte för att jag har någon stor silverskatt men visst finns det lite gamla silver-saker, bestick, skålar och fat. Fast det mesta är väl bara nysilver.

Oavsett vilket, putsas borde det göras.

Det finns två som gjort en djupdykning i det här med silverrengöring, det är Fabian Taube och hans syster Malin Rehnström. Under lärarutbildningen på Umeå Universitet tog de fram en laboration/handledning som du kan läsa Här.

Det tråkiga är att nysilver inte bör behandlas med aluminiumfolie-metoden, särskilt inte om silverlagret bitvis är avskavt så det gula lyser igenom.
Vad gör man då?
Varför inte testa vinsyrametoden?

Vinsyrametoden
1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka.

Är det gravyr på nysilvret brukar mekanisk puts behövas, testa med ketchup och en mjuk trasa.

Häxan, SilverputsDet är svavel och syre som missfärgar silvret. Svavel finns extra mycket i Ägg, lutfisk och gravlaxsås. Även din hud och proteinrika maträtter kan ge missfärgning, till och med cigarettrök och textilier kan missfärga. Silverbestick skall ALLTID diskas efter maten, lämna dem aldrig till dagen därpå.
Sätt ALDRIG en gummisnodd på dina silversaker, det kan förstöra dem för alltid.
Om silvret förvaras i tätslutande plastpåsar, där man helst även sugit ut luften, tar det mycket längre tid innan missfärgningen syns.

Äkta silver ska användas varje dag, nysilver bara till ”fint”.
Konstigt men sant.

/T

En tanke på “Familjesilvret”

Kommentarer inaktiverade.