Vem har ringt?

Under tiden jag stod i duschen hörde jag telefonen ringa, inte en gång utan TRE.
Tänk så underligt, så fort man hör ringsignalen är första reaktionen att –Nu måste jag skynda mig att svara!
Det spelar ingen roll hur upptagen man är, man måste svara omedelbart. Man tänker inte efter, funderar inte över om man har någon skyldighet att svara bara för att någon slagit ett nummer, funderar inte ens på om det kanske bara är en telefonförsäljare.

Orsaken till att jag inte svarade var ren logik, jag visste att jag aldrig skulle hinna fram. Jag på övervåningen i duschen, telefonen på bottenvåningen med telefonsvarare som startar efter tre signaler. Ingen ide att springa, men jag funderade en kort stund på om jag skulle hinna.

Sedan kollar man vem som ringt.
Bara okända nummer, undrar vem det är?
Tänk om det var något viktigt.
Fram till datorn, kolla upp numren på Hitta.se, inget av de tre finns! Irriterande!! Hur ska jag nu kunna få reda på vad det handlade om.

För Du vet väl om att man inte bör ringa tillbaka till olistade telefonnummer! Man kan vidarekopplas till utländska telefoner eller betalnummer, och det kan bli MYCKET dyrt. Det finns flera bedrägerifall som går ut på detta, att vi så snällt ringer tillbaka, och därefter får vi betala dyrt för vår snällhet via telefonräkningen.

Oftast är det ingen bedragare utan bara en vanlig telefonförsäljare som ringt. Men på de vanliga ställena kan du inte hitta deras telefonnummer. Så vad gör man?

Jo, gå till vemringde.se eller missatsamtal.se, två sajter som listar alla telefonförsäljare med hjälp av oss konsumenter. Här kan du skriva in nummret, få reda på vilket företag eller vilket call-center som är inblandat. Och du får även reda på hur de sköter sig, hur många som klagat på dem, hur man gör för att de inte ska ring igen och mycket annat som är intressant.

Dessutom vill jag ge dig rådet att registrera dig hos NIX, det är ett spärr-register som gör att telefonförsäljare INTE FÅR ringa dig. Tyvärr finns vissa undantag, men fördelarna är stora.

Stäng ute lite av allt skräp som tar vår tid och energi, gör ett eget val om hur du vill ha det. Spara din tid och kraft till dem du vill slösa den över, skapa dig lite frid i sinnet,, kanske lite Jule-frid.

/T

Annonser