Pepparkaksdegen

Pepparkakor är gott!
Och man kan köpa stora kartonger på Martin Olsson, men smaken blir densamma och det blir mest ett vardagstuggande. Inget gourméartat i de kartongerna.

Tänk om man skulle göra egen deg för en gång skull? Det var jättelänge sedan.
Sagt och gjort, jag och T2 bokade en dag, ingredienserna köptes hem.
Men vad skulle vi ha för recept?

Efter en del letande på den vida webben fastnade vi för ett som lät intressant, en kille som heter Daniel bjuder på ett gammalt familjerecept. Här är länken till hela receptet.

Allt gick bra – om vi inte tog för mycket mjöl förståss – degen var oroväckande lite kletig. Vi delade degen lika mellan oss, och sedan i tre delar var för framtida smaksättningar. In med härligheten i kylen för att den skulle få vila. Efter någon vecka kom jag på att degen fortfarande låg där inne och sov så sött.
Fuskade hejdlöst genom att ta osthyveln och hyvla av ett par skivor för att provbaka till eftermiddagskaffet.
Stoppade de ljumma kakorna glupskt i munnen, lite tråkiga, lite MJÖLSMAK.
Tänk, när man ska vara duktig och baka pepparkakor, så håller man på att förstöra allt genom att ta för mycket mjöl. Suck och Stön!

Räddningsaktion ”Pepparkaka” startade.
Lägg till en viss mängd sirap, smör och grädde. Knåda in omsorgsfullt, tillsätt cedroolja och limeskal till en bit, whiskey av god sort till den andra, och sedan in i kylen för mer vila.

Tiden gick och det dåliga samvetet växte i samma takt som stressen inför julmarknaden.
”Ni feck la inte Te de!” som kanske någon gammal släkting skulle ha uttryckt det.
Men nu på morgonen var det -17 grader ute, och +16 inne! Omgående värme behövdes, och ugnen är en utmärkt ”uppvärmningsanordning” på mer än ett sätt.
Fram med kavel och pepparkaksdeg, samt kameran.

Här ska bakas pepparkakor!!

Fortsättning följer under dagen

/T

4 reaktioner till “Pepparkaksdegen”

  1. Hej Det är de fina pepparkakorna vi försöker göra, och det blir fortsättning under dagen när vi har lite utbakat att berätta om

   Du skulle kanske förstärka påståendet om ”försiktigt med mjölet”, på samma sätt som du gjort med smör och sirap. Dina läsare (även vi) kan ju inte läsa innantill alla gånger 😉 Mvh Thorgun

   Gilla

 1. Ah, då förstår jag problemet med osthyveln. Det blir alldeles för tjockt för den degen, och då smakar de förmodligen lite konstigt. Om du efteråt kavlar ut dem till 2-3 ggr storleken, så att degen nästan, nästan går sönder, blir de nog bättre.

  Det ska bli jättekul att se bilderna sedan!

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.