Nyårsfirande eller Halloween

Det börjar dra ihop sig mot Allhelgona eller Halloween, som de flesta kallar tiden runt månadsskiftet Okt-Nov.
Men det mesta av vad vi tror idag är fel. Visst,, allting är relativt, ser man bara max 100 år bakåt i tiden så stämmer det mesta. Men nu är det ju så att det fanns en värld även innan Tv, bilar och teknikens genomslag.

Vi människor har alltid påverkats stort av årstiderna, solens omloppsbana har gett oss Höst- och Vår-dagjämning, Vinter- och Sommar-solstånd. Och även om få av oss är bönder idag påverkar årstidernas väder oss fortfarande.

Hösten är skördetid, det var då man lade mat på lager för att överleva vintern. Här i Sverige kallades det förr för Mickelsmäss. Linköpings Museeum skriver lite intressant runt detta.
Mickelsmäss räknades i det gamla bondesamhället till en av de största helgerna på året. Nu stod vintern för dörren och man fick lov att tända ljus inomhus.

Men från början, den början vi känner till, var det Druidernas seder och firandet av nyår Samhain. Festen pågick i tre dagar, dagen innan nyåret 31 Okt (Nyårsafton) 1 Nov (Nyårsdagen) och dagen efter (Annandagen). Denna tid var en brytpunkt mellan sommar och vinter, och som vid alla brytpunkter ansågs gränsen mellan denna värld och den andra världen extra tunn dessa dagar.
Hittade en sida som berättar om alla de Keltiska högtiderna på ett utmärkt sätt. Bilden på årets tider är lånad därifrån.

I Wales var Amaethon god of agriculture, och därför kallas även högtiden ibland för Amaethon, med något skiftande stavningar. Bilden kommer från Dragonsbreath Blessings (flyttad sida), en sida för anhängare av druidism och andra keltiskt ursprungliga folkrörelser.

Nu när du har läst lite mer om bakgrunden kan du gå över till att göra det vanligaste, kolla vad Wiki säger. Här får du en standardförklaring som fokuserar på händelserna de senaste 150 åren ( nu något utökat).
Även Nordiska Museet har en sida som beskriver Halloween. Som motvikt till allt det jag har framhållit, berättar denna sida mest om dagens seder och bruk. De skriver om svenska seder, kyrkans inblandning och en hel del annat.

Själv tycker jag det blir mycket mer intressant om man frångår standarder och schabloner. Vad tycker Du?

/T

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 reaktioner till “Nyårsfirande eller Halloween”

 1. Älskar Allahelgona som jag kallar det! Det är den helgen man slipper städa det ska vara damm och spindelnät i hörnena! Man tänder massa ljus och får äta massa godis och så hälsar vi alltid på våra som inte riktigt är med oss längre! Vi brukar ha med oss varmchoklad och åka ut till kyrkogården och ta och hälsa på alla saknade själar!

  Gilla

  1. Mycket bra orsak att inte behöva städa!!
   Undrar om det betyder att jag firar Halloween många gånger under året? ;=)
   Varm choklad låter gott, jag vet en som tar med en whisky-skvätt och häller
   på sin pappa. Jag tycker det är omtänksamt.

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.