Rönnbärs Sylt

Nu är de små burkarna klara och fyllda med sylt på rönnbär.

Ja, det här är inget för svagsinta, och inte för de som protesterar över lite beska. Men går du igång på grape, brysselkål, besk öl, kraftigt rödvin, Rosita bitter och liknande, då är det här en höjdare.

Rönnbärs sylt
1 kg rensade och sköljda Rönnbär
Stoppa in dem i frysen ett dygn om de inte är frostnupna
4 dl vatten
Låt koka upp sakta, det ska bara småsjuda
Skumma väl, så länge det behövs
6 dl rårörssocker tillsätts lite i taget, rör så lite som möjligt, skaka kastrullen istället.

Låt det hela koka tills det ”klarnar”. Det betyder att vätskan mellan bären blir klar istället för grumlig och allt har även blivit simmigt och verkar kunna stelna lite.
Koktiden är ca 30 minuter, lite mer spelar ingen roll bara du kokar på svag värme.

Tycker du att det inte bara är beskt utan även för surt?
Tillsätt då lite mer socker 1 – 2 dl kan vara lagom. Gör det så tidigt som möjligt, sockret behöver koka minst 15 för att tränga in i bären ordentligt.

Man kan även smaksätta med lite konjak eller rom på slutet, det görs när sylten kokat klart och du dragit av kastrullen från plattan.
Jag hällde upp tre burkar utan sprit, tillsatte sedan ½ dl konjak till det som var kvar i kastrullen. Nu har jag även tre burkar med konjakssmak.

Det här är en delikatess att servera till vilt kött, kyckling och fågel, på glass, på pannkakor och säkert till flera andra saker. Allt du kan tänka dig att använda vinbärsgele till, bör även Rönnbärssylten provsmakas med.

/T

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser