Bus eller Godis? Nej Tack!

Nu är det helgen efter Halloween och jag suckar tungt över tanken på att behöva utstå ännu fler barn som tigger vid min dörr.

Riset och toapappret från i Onsdags är nu bortstädat. Barnens uppfordrande BANKANDE på dörren snart glömt (ja, barnen bankar när det inte kommer någon på en gång) och nu är det troligen dags igen.

Alla vuxna tycker inte det är ”okej” med okända barn som bankar på sin dör, kräver att få godis och annars hotar med ”bus”.
Att be någon man inte känner om saker kallas för att TIGGA, och det spelar ingen som helst roll att det är utklädda barn som gör det. Att sedan hota med BUS kan ju låta gulligt i vissa föräldrars öron, men i verkligheten handlar det om barn som hetsar varandra till att göra dumma saker. De vill faktiskt hämnas för att inte ha fått något godis, och de tror att alla vuxna MÅSTE ge dem det.
Jag undrar varför de tror så konstiga saker? Vem har lärt dem det?
Det är inte ovanligt att barn kastar ägg, färgat toapapper, stjäl de dekorationer du har utanför dörren och liknande. Ägg och färgat papper kan orsaka skadegörelse för tusentals kronor, och barnen är helt säkra på att inte åka fast. För vem är den där lilla i monstermask?

Men det är väl bara att inte öppna?!
Jo, det kan fungera om du bor i lägenhet, men vi i radhusområden och villor kan inte mörklägga hela vårt hus för att få det att se ”obebott” ut. Lyser det utgår barnen från att någon är hemma, och de ger sig inte i första taget!

Den här gången ska jag ha några ”Halloween-kort” färdiga att dela ut, texten ser du nedan. Och du kan ladda hem den som pdf och skriva ut själv om du vill. Bus eller godis

Har Du klätt ut dig för Halloween och gå ”Bus eller godis”?

Då är Du ute på FEL dag!

Den enda dagen det är Halloween, är den 31 Oktober, varje år, oavsett veckodag, oavsett vad dina kompisar eller föräldrar säger.

Alla helgons dag eller afton har INGENTING med Halloween att göra, blanda inte ihop dessa.

Till Dina Föräldrar:
Lär gärna era barn skillnaden mellan Halloween och Allhelgona/Alla Helgons Dag.
Om de ska klä ut sig och gå på ”Bus eller godis” är det bra om de gör det på RÄTT dag.
Tala om för dem att man måste inte öppna dörren när någon knackar på, det är okej att låta bli.
Tala om för dem att alla inte firar Halloween, och att alla inte VILL ge barn onyttigt godis.
Tala gärna om för dem att när de knackar på hos någon som inte firar eller inte gillar barn som TIGGER, kan det hända att de vuxna blir sura eller irriterade.
Det är dina barn som utsätts för sura eller tom ARGA vuxna, och det är bra om de förstår varför.
Det är inte bra om Dina barn tror att de kan ”BUSA” genom att kasta ägg, toapapper, ris, eller andra saker. De kan istället bli polisanmälda för skadegörelse.

Ha en trevlig helg
men låt andra som inte gillar ”Bus eller Godis”
också få ha en trevlig helg.

/T

Annonser

3 reaktioner till “Bus eller Godis? Nej Tack!”

 1. Helt rätt! Som tur är bor jag i lägenhet och slipper detta men jag förstår dig verkligen. Kan inte vara så kul att ha barn som kommer och ber om godis flera olika dagar bara för att föräldrarna inte kan skilja på Halloween och Allhelgona. Folk verkar verkligen tro att det är samma sak.

  Gilla

  1. Ja, det är lite trassligt, och hur lätt är det all lära alla vad som är vad? 🙂 Förstår också att det är svårt att säga nej till sina små älsklingar där de kommer hem och säger ”Alla andra gör ju det!”. Men det är ju det föräldrar är till för, säga Nej och lära ut.

   Gilla

 2. Jag förstår dig! Tycker framförallt det är otroligt respektlöst av föräldrar att släppa ut sina barn på alla helgons dag, en dag när man ska hedra de döda, inte klä ut sig och tigga godis.. Svårt för barnen att veta vad som är rätt och fel, här är det föräldrarna som måste sätta gränserna!

  Gilla

Kommentarer inaktiverade.