Julbonader från förr

Snubblade över en bild på nätet, och sedan ramlade en hel nostalgilåda ner i huvudet på mig (bildligt talat)

Länkad från http://stengron.tripod.com

När jag var liten (ja det ÄR länge sedan) satte vi varje jul upp pappersbonader på väggarna med potatismjöl och vatten. Det var ett mycket bra klister för det förstörde inte bonaderna, när det torkat kunde man få det att släppa väldigt lätt från våra målade väggar .

Länkad från http://www.flinkshandelsbod.se

Dessa bonader sparades år från år och vårdades ömt. De rullades försiktigt så att inga veck skulle bildas och de ströks varje år för att bli släta och fina. Min farmor hade rätt många och jag tror flera av dem var från hennes barndom runt 1910.

länkad från http://www.flinkshandelsbod.se

Och varje år fick jag följa med pappa ner till pappershandeln på torget och välja en ny. Högtidliga stunder där jag var övertygad om att vi köpte något riktigt fint. Där inhandlades även årets adentskalender, även den var en stor skatt.

länkat från http://www.adolfstrom.com

Så småningom tog idyllen slut. En av orsakerna var att pappershandeln sålde ut och blev bara en tobakshandel. Det var inte lönsamt längre med deras stora lager av skatter. Bilder av en underbar drömvärld för små barn fick ge vika för krass lönsamhet och tidens tand.

länkat från http://www.adolfstrom.com

Och där låter vi denna retroreflektion sakta somna in, önskar den Sov Gott på samma goda sätt som tomten med katten.

God Jul på Er

/T
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser