Varde ljus!

Jag känner mig riktigt duktig just nu. Jag har löst en ”surdeg”.

Jag gillar min kristallkrona över matbordet, och att jag fått dimmer till den, men de där små glödlamporna slocknar ju så småningom. En efter en tackar de för sig och blir svarta. Inga problem, bara att byta, men… Just de smålamporna råkar ligga längst in i förrådet, förrådet som ”Gud glömde” eller i alla fall jag har glömt att städa.

Så tiden går, sommar blir till höst, man tänder fler lampor, och jag stirrar allt surare på kristallkronan som nu bara har EN 25wattare som fungerar.

En helg kommer ena sonen med familj över på middag.
-Så mörkt det är, tänd lampan! Säger han aningslöst.
-Måste byta glödlampa, mumlar jag med ryggen till. Handlingsfast som han är går han till attack ( han har inte ärvt min variant på förträngningsförmåga). Greppar en glödlampa för att skruva ut den,, och,, ”tsi” ett litet ljud hörs och sista lampan slocknar.
-Vad hände? -Gick en propp? -Nejdå, allt fungerar, bara att skruva i nya glödlampor.
-Hmm, konstigt det lyser inte, testar en annan lampa. -Inget fungerar, lampan är död, helt DÖD…
Vi ger upp för maten är klar, tänder massa ljus istället och äter gott.

Nu räcker det inte med att byta glödlampor, någonting annat är fel. Jag irriterar mig på det någon vecka eller så, försöker sedan koppla om till ett annat uttag genom att flytta sladden, det fungerar inte alls. Mäter lite med strömmen och får inget utslag där heller. Suckar och ger upp för den dagen. Ytterligare vecka, eller så, går.

Och idag händer det, nu får det väl ändå bli nån ordning! I morgon ska tjejerna från bokcirkeln äta middag här, och vad ska jag då skylla på?
Fram med skruvmejseln och skruvar upp dimmern, tittar, undrar, suckar, och DÄR ser jag något! En säkring! Finns det sådana i dimmrar?
Lyckan infinner sig! Om 5 minuter öppnar elbutiken, jag köper flera säkringar OCH nya lampor till kristallkronan.

Byter säkring, byter glödlampor, tänder kristallkronan, förvånas över ljuset.
Och ser att det är dags för kristallkronerengöring……

här byter man säkring, och lite annat matnyttigt.

/T

P.S.
Surdegar ska man vårda, och tar en slut bör man ersätta den med en annan.
D.S.

 

Annonser