Farliga ljus till Jul

Till jul vill vi ha mängder med levande ljus, det är så vackert och ger så fin stämning. Det kan förvandla hela ditt hem till något mjukt och mysigt.
Men har vi någon koll på vad det är vi stoppar i ljusstakarna?

Ljus är riktigt trendigt just nu och man läser och hör massa påståenden om bra ljus, stearinljus, miljövänliga ljus, inte så varma ljus. Så vad är sant och vad är mer eller mindre ljug?

Paraffinljus:
Paraffin är en restprodukt från tillverkning av eldningsolja och bensin, när du eldar paraffinljus kan du lika gärna gå ut och köra bilen på tomgång för du förbrukar fossil olja. Dessutom avger de giftiga gaser!
Paraffin brinner vid mycket låg temperatur. Det låter kanske bra men det betyder att förbränningen av ljusmassan blir ofullständig och då avger de oförbrända kolväten.
Vad är det?
Oförbrända kolväten är bl.a. de mycket giftiga och cancerogena ämnena bensen och toulen. Kvaliten på paraffinet spelar ingen stor roll utan det är bristen på värme som skapar dessa gifter.  Läs mer Sveriges Radio, Svanen.se,

Välj istället ljus av stearin och bivax, de ljusen är inte giftiga.

Hur undviker man paraffinljus?
Hittar du ett paket ljus i butiken som kanske heter ”Stearinljus”, så kan du tyvärr inte tro på detta utan måste läsa den finstilta innehållsförteckningen. Där står det om, och hur mycket stearin de innehåller.
Är ett ljus gjort av 100% stearin kan du vara rätt säker på att det skrivs ut med stor stil på framsidan, det är nämligen ett bevis på kvalitet.

I Sverige bränns det ca 18 000 ton ljus varje år, bara 2-3 000 ton är stearin, resten är paraffin.

Blev bjuden på en sån där PartyLite-visning för ett tag sedan, tackade NEJ direkt eftersom de BARA säljer paraffinljus.

Nu ångrar jag mig lite.
Orsaken är att jag fått höra massa spännande saker som tydligen sägs på en del träffar. Ljusen kallas för stearinljus, de kallas för miljövänliga, vissa påstår till och med att de ska gå att äta!!

Hade älskat att få vara där, och högt få tala om att det inte stämmer och att det faktiskt är att ljuga.

Och tänk,, nu har jag inte ens nämnt alla gifterna som finns i färgade ljus och i doftljus!!!

Bilderna är på mina egna ljus och de är alltid 100% stearin, de flesta kommer från Liljeholmens.

/T

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser