Riktigt god pumpa-soppa

Rostad Pumpasoppa

Köp en Butternut pumpa på ca kilot eller mer. Strunta helt i att vissa kallar den Butternut squash, det är inte en squash det är en pumpa.

Vissa har det bara lite svårt med språket, engelska språket närmare bestämt.

butter-1
Gröp ut kärnorna ur den delade pumpan

Sätt ugnen på ca 200-175 grader, dela pumpan i två halvor (på längden), ta ur kärnorna och det trådiga, spara kärnorna till senare.

Lägg pumpan i ugnssäker form och pensla snittytorna med lite olivolja. Lägg även en hel vitlök bredvid, eller kanske två.
Rosta allt i ugnen ca 45-90 minuter, pumpan skall vara riktigt mjuk när den är klar. Är pumpan riktigt stor kan du sänka temperaturen till 175 grader.

Samtidigt finhackar du två gula lökar och en chili, fräser det  i lite olja i en kastrull på minst 2,5 liter.

butter-4
Här fräser det när vinet hällts i

Löken kan bytas mot schalottenlök och chilin kan minskas eller ökas efter din egen smak.

När löken blivit blank och lite genomskinlig (den ska inte brynas) häller du i en skvätt vitt vin 2 – 2,5 dl och låter alkoholen fräsa av .

Tillsätt lite buljong, gärna en riktig kycklingbuljong (välj grönsaksbuljong för vegetarianer), se till att det är en utan glutamat (står ibland E 621 eller mononatriumglutamat) hälsokosten har två mycket bra varianter.

butter-2
Färdigrostad och mjuk, ta ur allt fruktkött

Det räcker med ca 4 dl buljong nu, vill du ha tunnare soppa kan du späda med mer buljong på slutet.

När pumpan är färdigrostad ska du låta den svalna lite, det är lätt att bränna sig annars.

butter-3
Så här lite blir det kvar av skalet

Sedan gröper du ur skalen med en sked och lägger allt pumpakött i en bunke.

Ta en del av det och lägg i kastrullen, (min pumpa var stor, jag tog bara 1/3-del) tillsätt flingsalt/havssalt och nymalen svartpeppar. Kläm ut allt det mjuka ur vitlökens klyftor och lägg i .

Låt det puttra en stund, rör då och då så det inte fastnar i botten.
Nu är det dags att mixa soppan, stavmixer eller vanlig mixer fungerar bra. Nu märker du även om det behövs mer buljong, det ska bli en soppa av det och inte en tjock puré.
Efter mixningen tillsätt 1-2 dl grädde (inte någon lättvariant), smaka av, krydda mer om du vill. Är det lite starkt kan du späda med mer buljong eller grädde.

Till det här kan du servera lite olika saker, allt beror på vad du gillar:
Smörstekta kantareller är gott och lite fintärnat syrligt äpple till det är smaskens. Eventuellt kan du till och med hälla i ½ till 1 deciliter Calvados i soppan.
Några chips av parmaskinka och kanske lite smulad fårost fungerar bra.
De rengjorda pumpakärnorna kan rostas i lite olja tills de ”poppar”, salta lätt och strö dem över soppan.
Vill du ha mer hetta, finhacka lite chili och strö över i den färdiga tallriken.

butter-5
Jag var hungrig så det blev bara rivet äpple och en skvätt extra vin i min tallrik.

Naturligtvis ett gott bröd, gärna ett hårt bröd eller ett äkta surdegsbröd (inte snabbköpets bake-off variant).

Sedan är det bara att äta och njuta.
Vad du ska dricka till får du välja själv, vin eller vatten fungerar bäst. Jag råkade hitta en flaska Gros Manseng-Sauvignon 2009, den var riktigt god.

Blir det soppa över går det utmärkt att spara i kylskåpet och värma dagen därpå, den blir nästan ännu godare då.
Jag frös in rätt mycket pumpakött då min pumpa var för stor att koka soppa på just nu. Det går även bra att frysa överbliven soppa. Perfekt att ha färdigt till andra soppdagar, eller gör en pumpapuré till en paj, eller servera till en god fisk.

/T

 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser