JUL

Idag har vi fått en berättelse av ”Viveca 80+”, vilket hon är nöjd med att presentera sig som. Jag har tagit mig friheten att låna in ett par bilder från nätet för att markera ett par trevliga detaljer.

Jag hör till de privilegierade som kan blicka tillbaka på mina 30-40tals jular.

Det vilade ett lugn och en förväntan i hemmen, det var roligt med alla förberedelser inför denna stora helg. Presenter tillverkades, de var roliga att ge och roliga att få. All mat från olika sill-inläggningar till lutfisk, skinka, revbensspjäll och gröt lagades hemma. Halv-fabrikat och frys fanns inte.

Så blev det äntligen julafton och familjen samlades runt det dignande julbordet intill  granen med levande ljus.

Juldagen var den stora släktträffens dag. Familjerna var inte splittrade som idag utan alla samlades. Mor -och Farföräldrar, Mostrar, Fastrar, Morbröder, Farbröder och kusiner i all oändlighet.

krokan_mg_0521_206441605
Krokan. Lånad från Merasocker.blogg.se

I min familj var det med Farföräldrarna och Fars släkt vi umgicks denna dag, med våra Fastrar, Farbröder, deras kusiner och våra kusiner.
Det blev en ansenlig samling. Farfar var bryggare med bryggeri på Söder. Där fanns gott om utrymme i bostaden på bryggeriet.
I salen var det dukat på långbord som pryddes av kandelabrar och flera krokaner med flagga i topp. Dessa var tillverkade av Farfar och serverades senare som efterrätt.
Det var även plats för en jättegran, då det var högt i tak. Den hade Farmor dekorerat med otroligt dekorativt julgranspynt, som hon tillverkat av glans-och silkespapper. Ljusen var levande!

När middagen var aväten, vilket vi barn tyckte tog alldeles för lång tid, flyttades granen ut mitt på golvet och bord och stolar placerades utmed väggarna. Ringdansen började! Alla deltog, gammal som ung, och den ogifta Fastern slog sig ned vid pianot.

Vi kunde både texter och dansturer till åtskilliga lekar. Förutom Räven raskar över isen och Björnen sover var det Domaredansen, Flickan går i ringen, Tre små gummor och många fler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lånad från Larssons Blogg

När de vuxna tröttnat på att leka med oss barn övergick de till att dansa vals, hambo, polka och schottis. Fastern, den ogifta, satt vid pianot.
Vi ungar hittade då till ”gotte” bordet, fyllt av godsaker från den då kända fabriken på Linne´gatan på Östermalm, Augusta Jansson. Där fanns även något att släcka törsten med, Sockerdricka och Pommac, ingen vardagsdryck. Serverades bara vid högtidliga tillfällen!

Så var dagen till ända och vi skildes med glada tillrop om att snart ses igen, om inte förr så om ett år.

På Annandagen gick de vuxna på VISIT till sina vänner och önskade God Fortsättning, medan vi barn hade tid att ägna oss åt våra julklappar.

 Lite nostalgi nedskrivet av Viveca 80+

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,