Var är snön?

Så var det december och vintern ska vara här.
Mörkret är här men kylan lyser med sin frånvaro. Den övre delen av landet har blivit pudrad av snö men inte den nedre. Som stadstomte drömmer man om snö… vit, gnistrande, knarrig snö!
Istället brukar det bli grå/brun, blöt, slaskig snö. Ibland när man har tur blir det 5  centimeter och när gruset från gatan stänker upp på den nya vita snön ser det ut som kanelstänkt gröt.
Vackert att se på men det tar inte många minuter innan det förvandlas till sörja, nästan som slush.  Sån där slush de har på snabbmatsserveringar, fast där har de slush i glada färger inte grå.

I december vill jag ha kallt, kallt så det ryker ur munnen!
10 minusgrader är lagom, då fryser man inte. Jorå så är det! 10 minusgrader är varmare än +4 grader.  Iallafall kring storstäderna som ligger vid kusterna. Jag har en tomtevän som kommer från Norrland som skrattade högt när han hörde storstadstomtarna klaga på att de frös. 
”Hö! Int äre kallt me + 4 grader int. Ja kommer ihåg en vinter,  vi had -42 grader- de va kallt de!”
Så hände det att han flytta till storstan och då förstod han. ”De va de jävligaste! Ja ha aldrig frusit så mycket som jag gjort i storstan”. Hmm! Lite rå fukt från havet, duggregn och några plusgrader kan göra vilken tomte som helst tjurig.

Tjuriga Tomten

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser