Snabbmat fast på riktigt

Ibland blir man SUGEN på nåt gott!

Något gott NU på en gång!

Undrar hur fort det går att koka äppelmos och göra Skånsk äppelkaka tillsammans med hemkokt vaniljsås??

Tackar Hans och Sylvi för äpplena, de klarar sig fint i korgen utomhus, inslagna ett och ett i papper.

Nu sätter vi fart!

På med ugnen på 225 grader,
hämta in korgen med äpplen, skala ock kärna ur 5 st.

½ dl vatten i en kastrull och koka äpplena lite grann tillsammans med en matsked rå-socker.

Ingen ugnsform som passar, vad gör man då? Tar en sautös istället.

Smörar och häller i ca ½ dl skorpsmulor och ½ tsk rå-socker.

Fyller på med ett lager halvkokt äppelmos, mer skorpsmulor. Så här ser det ut mitt i lager två.

Sedan resten av äpplena och toppar med skorpsmulor, ½ tsk rå-socker och några smörklickar.

Samtidigt i en annan kastrull,
2 dl vispgrädde och 2 dl fet mjölk börjar värmas upp tillsammans med en delad vaniljstång

Äppelkakan får åka in i ugnen på ca 30 minuter.

4 ägg separeras, vitorna sparas i kylskåpet och gulorna vispas kraftigt med 2 msk rå-socker.

Vispa mycket länge. Under tiden har grädden kokat upp, ta av den från plattan, fiska upp vaniljstången och sätt kastrullen på snabbkylning i vattenbad.

Nu är ägg-gulorna färdigvispade, späd med lite av grädden, häll allt i en större kastrull under vispning.

Sätt nu kastrullen på medelvarm platta och rör eller vispa HELA tiden. Det är bra att ha en termometer, när du närmar dig 74 grader blir det kritiskt. Vispa och vispa, när det börjar tjockna ta av från spisen. Det får ALDRIG börja koka. Sätt nu kastrullen i kallt vattenbad, rör då och då.

Nu är det dags att ta ut äppelkakan från ugnen, låt den stå ett tag medan vaniljsåsen svalnar lite till.

Hur lång tid tog det här?

65 minuter!!

Lägg upp en portion, häll vaniljsåsen över. Sätt på en bra film och kryp upp i soffan.

MYS!!

/T
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktioner till “Snabbmat fast på riktigt”

Kommentarer är stängda.